BERAS PERANG ORGANIK HPA

Posted: November 9, 2009 in PRODUK MAKANAN

BERASPERANG

BERAS PERANG ORGANIK ADALAH BERAS ASAL YANG DIMAKAN OLEH ORANG DAHULU. BERAS PERANG INI ADALAH BERAS YANG TIDAK DIBUANG KULIT ARI. BERAS JENIS INI MENGANDUNGI JUMLAH NUTRIEN YANG SANGAT DIPERLUKAN OLEH TUBUH BADAN MANUSIA. IA BOLEH DIMASAK DAN DIMAKAN BERSAMA-SAMA DENGAN BERAS PUTIH DAN DITAMBAH DENGAN GARAM BUKIT UNTUK MENDAPATKAN KHASIATNYA 100%.

BERAS PERANG ORGANIK ADALAH HERBA YANG BOLEH MENINGGIKAN SISTEM IMUN TUBUH BADAN. KULIT ARI SEBAGAI UBAT BERFUNGSI SEBAGAI:

  1. MENGANDUNGI MINERAL MANGANESE SEBAGAI BAHAN ANTI PENGARATAN DALAM TUBUH BADAN.
  2. MENGANDUNGI SELENIUM DAN FIBER SEBAGAI ANTI KANSER.
  3. MENURUNKAN KOLESTROL (LDL) DALAM BADAN.
  4. MENGURANGKAN PENYAKIT KENCING MANIS JENIS KE 2.
  5. MERAWAT MASALAH ANEMIA (KURANG DARAH MERAH).
  6. MENGANDUNGI VITAMIN B1, B2, B6, ZAT BESI DAN FOSFAT.
  7. BAIK UNTUK WANITA YANG MENOPAUSE (MENJAGA JANTUNG DAN DARAH TINGGI).
  8. ANTI INFLAME – MEMULIHKAN MASALAH GHOUT DAN SAKIT SENDI.
  9. DEURATIK – MELANCARKAN SISTEM PEMBUANGAN AIR KECIL DAN MEMECAHKAN BATU KARANG (MEMBERSIHKAN SALURAN DAN PUNDI KENCING).
  10. MENGANDUNGI ASID FOLIK YANG BAIK UNTUK PERKEMBANGAN OTAK BAYI DALAM KANDUNGAN.

KAJIAN SAINTIFIK BERAS PERANG

HASIL KAJIAN SHOICHI ITO & YUKIHIRO ISHIKAWA, TOTTORI UNIVERSITY, JAPAN MENDAPATI JUMLAH NUTRIEN GAMMA AMINOBUTYRIC ACID (GABA) YANG TERDAPAT DI DALAM BERAS PERANG ADALAH 10 KALI GANDA BERBANDING BERAS PUTIH, HAMPIR 4 KALI GANDA SERAT PEMAKANAN, VITAMIN E, NIACINE DAN LIACINE DAN KIRA-KIRA 3 KALI GANDA VITAMIN B1 DAN B6 DAN MANGANESE. (SHOICHI ITO & YUKIHIRO ISHIKAWA, TOTTORI UNIVERSITY, JAPAN, FAO INTERNATIONAL RICE YEAR, 2004 SYSPOSIUM ROME, ITALY FEBRUARY 12, 2004).

SATU CAWAN BERAS PERANG MENYEDIAKAN 88% MAGNESIUM HARIAN YANG DIPERLUKAN OLEH TUBUH MANUSIA. MINERAL INI PENTING UNTUK KESIHATAN SARAF, MENGAWAL PARAS KOLESTROL BADAN SELAIN DARIPADA PENGHASILAN HORMON SEKS.

MENGEKALKAN BERAT BADAN YANG IDEAL. SATU KAJIAN OLEH SEKOLAH PERUBATAN HARVARD DAN HOSPITAL WANITA BINGHAM YANG TERCATAT DI DALAM AMERICAN JOURNAL OF CLINICAL NUTRITION MENDEDAHKAN BAHAWA WANITA YANG MENGAMBIL BERAS PERANG SECARA PURATANYA MEMPUNYAI BERAT BADAN YANG LEBIH IDEAL BERBANDING DENGAN WANITA YANG MENGAMBIL DIET BERAS PUTIH.

CARA PALING BAIK UNTUK MENGGUNAKAN BERAS PERANG IALAH DENGAN MENCUCI DAN MERENDAMNYA SELAMA 20 JAM DI DALAM AIR SUAM (38’C ATAU 100’F) SEBELUM MEMASAKNYA. PROSES INI AKAN MERANGSANG PERCAMBAHAN DAN MENDORONG PELBAGAI ENZIM DI DALAM BERAS INI MEMPEROLEHI LEBIH PROFIL ASID AMINO YANG LENGKAP TERMASUKLAH GABA. (ITO, SHOICHI & ISHIKAWA, YUKIHIRO (2004-02-12), MARKETING OF VALUE ADD RICE PRODUCTS IN JAPAN: GERMINATED BROWN RICE AND RICE BREAD – http://www.hatsuga.com/DOMER/english/en/GBRRB.html. Retrieved 2007-11-28) [KULIAH PERUBATAN JAWI OLEH TN. HJ. ISMAIL BIN AHMAD, DE PALMA HOTEL, AMPANG, 8/11/2009]

BERAS PERANG ORGANIK HPA
SATU BEG 2 KG

HARGA PENGEDAR HPA
SEMENANJUNG MALAYSIA: RM13.00
SABAH & SARAWAK: RM16.00

HARGA PENGGUNA
SEMENANJUNG MALAYSIA: RM16.00
SABAH & SARAWAK: RM19.00

NILAI MATA (NM): 2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s