KEK KOPI RADIX

Posted: November 12, 2009 in RESIPI HPA

KEKKOPI

KEK KOPI RADIX INI SUNGGUH ENAK DIJADIKAN HIDANGAN PENCUCI MULUT ATAU DIHIDANGKAN PADA WAKTU MINUM PETANG. AROMA KOPI RADIX BERSERTA DENGAN TUJUH HERBA PILIHAN PASTI MEMIKAT SELERA. KEK INI JUGA BOLEH DIISIKAN KE DALAM CAWAN KERTAS UNTUK DIJADIKAN KEK KOPI RADIX CAWAN. CUBALAH.

BAHAN-BAHANNYA:

250 GRAM MARJERIN
5 BIJI TELUR AYAM
200 GRAM GULA KASTOR
60 ML SANTAN SEGAR / KOTAK
220 GRAM TEPUNG NAIK SENDIRI
2 PAKET KOPI RADIX (46 GRAM)

CARA-CARA MEMBUATNYA:

  1. PUKUL / PUTAR MARJERIN DAN GULA HINGGA GEBU DAN PUTIH SELAMA 10 MINIT
  2. MASUKKAN TELUR SEBIJI DEMI SEBIJI SAMBIL DI PUKUL / DIPUTAR SEHINGGA SEBATI
  3. MASUKKAN SANTAN DAN KOPI RADIX SEDIKIT DEMI SEDIKIT DAN PUTAR / PUKUL HINGGA SEBATI DI DALAM ADUNAN
  4. KEMUDIAN MASUKKAN TEPUNG JUGA SEDIKIT DEMI SEDIKIT KE DALAM ADUNAN DAN PUKUL HINGGA SEBATI
  5. SEDIAKAN ACUAN YANG TELAH BERSAPU MARJERIN DAN TUANGKAN ADUNAN KE DALAMNYA
  6. BAKAR DALAM KETUHAR YANG TELAH TERSEDIA PANAS PADA SUHU 180’C SELAMA 45 MINIT.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s