VITAMIN C – KEPENTINGANNYA DI DALAM MENJAMIN KESIHATAN TUBUH BADAN

VITAMIN C (ASID L-ASKORBIK) MERUPAKAN VITAMIN LARUT AIR YANG ANTI OKSIDAN YANG SANGAT PENTING UNTUK KESIHATAN TUBUH BADAN KITA.

DI ANTARA FUNGSI-FUNGSI VITAMIN C IALAH IA MEMBANTU MERANGSANG SISTEM IMUNITI ATAU PERTAHANAN BADAN AGAR TIDAK MUDAH DIJANGKITI PENYAKIT SEPERTI BATUK DAN SELSEMA, VITAMIN C MEMBANTU DI DALAM PEMBENTUKAN KOLAGEN TULANG RAWAN, OTOT DAN SALURAN DARAH SERTA VITAMIN C SANGAT PENTING DI DALAM PROSES PENYERAPAN ZAT-ZAT DARIPADA PEMAKANAN DAN MEMBANTU PENYEMBUHAN LUKA DENGAN LEBIH CEPAT.

TANDA-TANDA KEKURANGAN VITAMIN C BOLEH DILIHAT APABILA GUSI BERDARAH, KULIT BERDARAH, KULIT MENJADI KASAR SERTA KERING, PENYAKIT ANAEMIA, SELSEMA DAN BATUK RINGAN DAN MENJEJASKAN PEMBENTUKAN TULANG.

NAMUN BEGITU SEKIRANYA TUBUH BADAN KITA MENGALAMI TERLEBIH VITAMIN C, IA TIDAK AKAN MENJEJASKAN KESIHATAN TUBUH BADAN. FAKTA BAHAWA VITAMIN C LARUT AIR AKAN MEMBOLEHKANNYA KELUAR SEMASA KITA MEMBUANG AIR KECIL ATAU MUNGKIN AKAN MENGALAMI CIRIT BIRIT RINGAN.

FAKTA SAINTIFIK MENUNJUKAN BAHAWA VITAMIN C ADALAH DI ANTARA VITAMIN-VITAMIN YANG TIDAK BOLEH DIHASILKAN OLEH TUBUH BADAN MANUSIA. VITAMIN C PERLU DIDAPATI DARIPADA SUMBER-SUMBER LUARAN IAITU PEMAKANAN. BUAH-BUAHAN DAN SAYUR-SAYURAN ADALAH SUMBER MAKANAN YANG KAYA DENGAN VITAMIN C. SEBAGAI CONTOH ROSELLE, CITRUS, STRAWBERI, TEMBIKAI, KIWI, BROKOLI SERTA TOMATO. ROSELLE DIKATAKAN MENGANDUNGI JUMLAH VITAMIN C YANG TERTINGGI BERBANDING DENGAN BUAH CITRUS DAN YANG LAIN-LAINNYA.

PENGAMBILAN DAN PENGAMALAN PEMAKANAN TAMBAHAN VITAMIN C MERUPAKAN CARA MUDAH UNTUK MENDAPAT KESIHATAN TUBUH BADAN YANG BAIK.

TERDAPAT BEBERAPA PRODUK BERASASKAN ROSELLE YANG TELAH DIKELUARKAN OLEH HPA KHUSUS UNTUK ANDA MENDAPATKAN SUMBER VITAMIN C;

  1. ROSELLE KAPSUL;
  2. D’DEU;
  3. MINUMAN ROSELLE (UNCANG);
  4. KORDIAL & RTD ROSELLE;
  5. MOMENTS;

BERALIHLAH KEPADA PRODUK-PRODUK HPA YANG HALAL LAGI SUCI BUATAN ORANG-ORANG ISLAM.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s