KHASIAT BUAH KURMA

Posted: August 30, 2010 in PRODUK KORDIAL, PRODUK MINUMAN, SINERGI HERBA, TIP-TIP KESIHATAN

KHASIAT BUAH KURMA

Buah Kurma atau dates secara saintifiknya dikenali sebagai Phoenix Dactylifera L. Kurma mempunyai nilai pemakanan yang tinggi. Buah ini membekalkan gula asli di dalam bentuk glukosa dan fruktosa. Gula ini yang lebih baik daripada gula tebu. Kurma kering umumnya mengandungi 60% zat gula, 2.5% zat minyak dan 33% garam. Kurma juga mengandungi protein dan pelbagai vitamin seperti vitamin A, B1, B2 dan C, termasuk zat besi, sodium, potassium, niasin, kapur, fosforus, belerang, kalium, magnesium, kalsium, manggaan dan tembaga. Kurma juga merupakan jenis makanan berserat tinggi serta bernilai yang tinggi dalam dunia perubatan tradisional.

Kurma dipercayai berasal dari kawasan Teluk Parsi atau Mesopotamia. Namun kini kurma telah dikelaskan sebagai salah satu tanaman standard dalam pertanian dunia dan telah banyak ditanam di Arab Saudi, Mesir, Iran, Iraq, Sepanyol dan kawasan-kawasan sekitarnya. Kini terdapat lebih daripada 600 jenis kurma. Di antaranya ialah Khalas, Zaghoul, Khuneizi, Hilali, Howaiz, Naghal, Majool, Saidy, Hayany, Deglet Noor, Thoory, Ruzeiz, Jaberi Fardh dan sebagainya yang mempunyai pelbagai warna, rasa, kemanisan, keasidan dan teksturnya.

Firman Allah dalam Surah Maryam ayat 25 yang bermaksud “Dan gegarlah ke arahmu batang pohon tamar itu, supaya gugur kepadamu buah tamar yang masak, maka makanlah dan minumlah serta bertenanglah hati dari segala yang merungsingkan”.

Rasulullah juga pernah bersabda, “Beri makan buah tamar kepada isteri-isteri kamu yang hamil dan barang siapa yang memakan buah tamar tersebut semasa hamilnya, maka anak yang akan lahir itu akan menjadi seorang anak yang penyabar dan bersopan- santun kerana makanan Siti Maryam ketika melahirkan Nabi Isa AS adalah buah tamar. Sekiranya Allah ada menjadikan sesuatu buah yang lebih baik daripada tamar sudah tentu Allah telah memberikan (kepada Siti Maryam)”.

Dalam satu lagi riwayat daripada Abdullah Bin Jaafar katanya, “aku melihat Rasulullah s.a.w. memakan buah-buahan dengan kurma masak”. Rasulullah s.a.w. juga telah menyebut tentang khasiat sejenis kurma yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari yang bermaksud, “sesiapa yang memakan 7 biji tamar ‘ajwah’, dia akan terkawal daripada kejutan syaitan dan sihir pada hari itu”.

Kajian para saintis serta pakar pemakanan menunjukan bahawa kurma mempunyai khasiat yang sangat tinggi. Mengikut kajian Dr.Mahmud Nazim Al-Nasimy dalam buku Tempoh mengandung dari segi perubatan, fiqhiyah dan perundangan, hasil kajiannya menunjukkan kurma terutamanya dalam bentuk jus dapat menolong mencengkam rahim sewaktu proses kelahiran, memperkukuhkan lagi urat-urat rahim pada bulan-bulan terakhir kehamilan dan membantu memudahkan proses kelahiran bayi. Kurma juga dapat mengurangkan tumpah darah, menguatkan organ rahim serta berkesan meredakan tekanan darah tinggi.

Kajian Profesor Madya Aisyah Mohd Zain Pensyarah Fakulti Sains dan Bioteknologi Universiti Putra Malaysia, menunjukkan bahawa kurma dalam bentuk jus membantu mencegah daripada sembelit, lemah otot, sengal-sengal badan, lesu dan barah usus besar, merangsangkan selera makan, menguatkan ingatan dan melawas. Di samping menambah tenaga seksual, kurma juga boleh digunakan sebagai pencuci mulut.

Mengikut hasil kajian Ahli Sains Mesir telah terbukti khasiat kurma dalam membantu memanaskan badan, mencergaskan otak dan tubuh badan serta mencergaskan minda dan membantu tumbesaran kanak-kanak. Ia juga membantu melicinkan perjalanan darah dan menghindari dari penyakit barah, merawat buah pinggang dan mencuci hati, dan membantu mengurangkan pengaliran darah semasa kelahiran.

Tidak sahaja buah kurma, umbut dari pokok kurma juga boleh dijadikan makanan dan ia juga mempunyai khasiat yang tersendiri.

Kurma berkesan untuk merawat dan mengubati pelbagai masalah di dalam sistem tubuh badan manusia seperti gangguan usus yang kronik yang berlaku akibat ketidakserasian dengan gluten yang menghalang penyerapan zat-zat makanan dengan lebih sempurna. Selain daripada gangguan usus, kurma juga berkesan untuk mengatasi masalah sembelit. Kurma mengandungi sejenis bahan protein serta garam galian yang menghentikan tindak balas luar biasa yang dicetuskan oleh gluten dalam usus kecil. Tindakbalas itu jika dibiarkan boleh membawa kepada pengeluaran sel darah putih secara berlebihan. Di Malaysia kebiasaannya kurma dimakan semasa bulan Ramadhan.

Buah kurma mempunyai zat besi yang tinggi dan sangat diperlukan oleh tubuh badan. Bagaimanapun kurma tidak sesuai diamalkan oleh mereka yang mengidap penyakit buah pinggang dan thalasemia kerana kandungan zat besi dalam kurma yang begitu tinggi.  Memberi buah kurma pada pesakit buah pinggang dan thalasemia akan menjadi penyakit semakin parah. Wanita lepas bersalin elok memakan buah kurma bagi mengatasi masalah kekurangan darah, untuk bekalan zat besi dan kalsium. Kurma jugalah satu-satunya buah yang bersifat alkali yang dapat membersihkan tubuh daripada asid yang berlebihan, yang dipanggil asidosis.

Bagi orang sihat, kurangkan makan nasi dan gantikan dengan buah kurma dalam diet harian. Ia terbukti meningkatkan tenaga/stamina serta mengawal berat badan bagi mengelakkan obesiti. Jangan lupa mengambil 7 butir kurma sehari, mudah-mudahan terhindar dari serangan jantung. Amin.

HPA TELAH MENGELUARKAN BEBERAPA PRODUK KURMA YANG BERMUTU TINGGI IAITU DALAM BENTUK BUAH KURMA MARIAMI DAN KORDIAL YANG MENGGUNAKAN GULA PERANG DAN YANG DISINERGIKAN DENGAN HERBA-HERBA HPA;

KURMA MARIAMI;

KURMA MARIAMI HPA

HARGA PENGEDAR HPA
SEMENANJUNG MALAYSIA: RM12.00
SABAH & SARAWAK: RM14.00

HARGA PENGGUNA
SEMENANJUNG MALAYSIA: RM14.00
SABAH & SARAWAK: RM16.00

NILAI MATA (NM): 2

KORDIAL KURMA MADU;

KORDIAL KURMA MADI + GULA PERANG;

KORDIAL RADIX SAHARA;

KORDIAL RADIX SAHARA DIHASILKAN DARIPADA KORDIAL KURMA YANG DISINERGIKAN DENGAN HERBA RADIX YANG MEMBANTU MEMBERI TENAGA SEPANJANG HARI. DI ANTARA HERBA-HERBA YANG DIGUNAKAN IALAH;

 1. TONGKAT ALI – AFRODISIAK UNTUK MEMBERI TENAGA SEGERA,
 2. MATA PELANDUK – MEMBERIKAN KESAN DIURETIK,
 3. TEJA LAWANG – KARMINATIF IAITU PENGIMBANG ANGIN,
 4. TEBU GAJAH – ANTIDOT UNTUK MENGHILANGKAN KERACUNAN,
 5. MENGKUDU HUTAN – LAXATIF UNTUK MERAWAT SISTEM PENGHADAMAN,
 6. HALBAN – IMUNITI UNTUK MENJAGA IMUNITI DAN STAMINA TUBUH,
 7. LARAK HUTAN – KARDIOTONIK UNTUK MEMPERBANYAKKAN SUSU IBU.

PRODUK INI DICAMPUR DENGAN MADU KERANA MADU BERTINDAK SEBAGAI PEMANGKIN UNTUK MENINGKATKAN KEKUATAN SESUATU HERBA.


HARGA PENGEDAR HPA
SEMENANJUNG MALAYSIA: RM15.00
SABAH & SARAWAK: RM17.00

HARGA PENGGUNA
SEMENANJUNG MALAYSIA: RM18.00
SABAH & SARAWAK: RM20.00

NILAI MATA (NM): 4

(Sumber: Jawiherbshop, duniaherbahpa,wikipedia)

Advertisements
Comments
 1. Nozi says:

  Assalam,

  Nak tanya, skrang masih ada ke tk stok kurma asli ni? Sbb kat HPA cawangan Kerteh tkde skrang. Kordial pun dah lama tkde.

  • hanimuddin says:

   BUAT MASA INI MEMANG SANGAT KURANG ATAU MUNGKIN TIADA STOK KURMA ASLI SERTA KORDIAL. SELALU LAWATI BLOG INI UNTUK MENGETAHUI PERKEMBANGAN PRODUK-PRODUK HPA

 2. zuraida says:

  lawati blog mehr dates,..untuk mendapatkan stok kurma berkualiti Kuala Lumpur.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s