KOLESTROL TINGGI

Posted: September 12, 2010 in KOLESTROL TINGGI, TERAPI HERBA HPA

KOLESTEROL TINGGI

Hari ini masuk hari ketiga di bulan Syawal 1431 Hijri bersamaan dengan 11/9/2010. Sudah semestinyalah kebanyakan di antara kita masih lagi berada di dalam mood hari raya terutamanya dalam menikmati juadah-juadah hari raya daripada yang tradisional hinggalah ke biskut dan kuih muih moden.

Kalau di bulan ramadhan dahulu, sekiranya kita perasan, bahawa hampir ke semua hospital-hospital dan klinik-klinik lengang dengan pesakit-pesakit Melayu/Islam. Bertepatan sekali dengan nas-nas Al Quran dan Hadis yang menyatakan berpuasa itu meningkatkan tahap kesihatan. Namun begitu kita percaya bahawa selepas ini, mungkin bermula Isnin ini, hospital serta klinik akan dipenuhi semula oleh pesakit-pesakit Melayu/Islam untuk mendapatkan rawatan kerana demam, sakit perut, batuk, selsema, kolestrol tinggi, asid urid tinggi, darah tinggi, kencing manis dan penyakit-penyakit yang seumpamanya akibat daripada pemakanan semasa menyambut hari raya. Di samping perawatan moden di hospital dan klinik, HPA juga menyediakan beberapa kaedah perawatan secara herba untuk penyakit-penyakit yang dinyatakan.

Kali ini kita fokus kepada kaedah mudah menurunkan kolestrol. Kolestrol yang tinggi boleh menyebabkan jantung tersumbat dan pesakit didapati menjadi cepat marah di dalam kegiatan hariannya. Ada beberapa kaedah yang telah diamalkan dalam perubatan jawi untuk menurunkan kolesterol didapati sangat berkesan. Di bawah diberikan sinergi yang boleh diamalkan untuk kesihatan iaitu:-

  1. Radix Kapsul – 3 biji 3 kali sehari (3 x 3)
  2. Omega 3 Softgel – 3 x 3 (ATAU Omega Gold – 1 x 3)
  3. Minyak Zaitun Softgel – 3 x 3
  4. Teh/Minuman Herba – 2 uncang sehari.

Cubalah kaedah perawatan ini, insyaallah. (sumber: Jawimedherb)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s