COCOS HAVANA – VIRGIN COCONUT OIL

Posted: October 19, 2010 in PRODUK MAKANAN, PRODUK MINUMAN, PRODUK MINYAK HPA

COCOS HAVANA – VIRGIN COCONUT OIL (MINYAK KELAPA DARA):

APA ITU MINYAK KELAPA DARA?

MINYAK KELAPA DARA IALAH SEJENIS MINYAK YANG DIEKSTRAKKAN DARIPADA KELAPA-KELAPA SEGAR. BAGI MELINDUNGI BAHAN-BAHAN PENTING YANG YERDAPAT DI DALAM MINYAK KELAPA DARA TERSEBUT MAKA PENGELUARANNYA TIDAK SEKALI-KALI MENGGUNAKAN BAHAN ATAU KAEDAH PENAPISAN KIMIA, PELUNTURAN ATAU PEWANGIAN. MINYAK KELAPA DARA MENGANDUNGI VITAMIN-VITAMIN DAN MINERAL YANG TINGGI YANG BOLEH DIGUNAPAKAI TANPA MEMERLUKAN PEMPROSESAN YANG LEBIH LANJUT. MINYAK KELAPA DARA BOLEH DIDAPATI DI DALAM WARNA KUNING KELABU ATAU TANPA WARNA SERTA MEMPUNYAI KEPELBAGAIAN RASA DAN BAU. NAMUN BEGITU, MINYAK KELAPA DARA YANG BERMUTU TINGGI DIDAPATI TIDAK BERWARNA DAN TIDAK BERKELADAK.

NILAI-NILAI KESIHATAN MINYAK KELAPA DARA:

 1. HIV-AIDS – INI ADALAH PENYAKIT YANG BOLEH DIKATAKAN PALING DITAKUTI DI DUNIA INI. SEHINGGA KINI, DUNIA PERUBATAN MODEN MASIH BELUM BERJUMPA DENGAN CARA UNTUK MERAWAT PENYAKIT INI. ASID LAURIK DI DALAM MINYAK KELAPA BERTINDAK SEBAGAI ANTI VIRUS/BAKTERIA AGEN DAN TELAH DIKETAHUI IANYA BERTINDAK MELINDUNGI SERTA MERAWAT PESAKIT-PESAKIT YANG TELAH DIJANGKITI DENGAN VIRUS HIV-AIDS INI. CORNARDO DAYRIT TELAH MELAPORKAN BAHAWA SERAMAI 14 PESAKIT BERUMUR DI ANTARA 22-38 TAHUN TELAH BERJAYA DIRAWAT DENGAN MENGGUNAKAN MINYAK KELAPA DARA. VIRUS HIV DI DALAM PESAKIT-PESAKIT TERSEBUT TELAH DIDAPATI BERKURANGAN.
 2. KANSER – IA ADALAH PEMBUNUH NOMBOR DUA SELEPAS PENYAKIT JANTUNG. SEHINGGA KINI MASIH BELUM TERDAPAT KAEDAH YANG PALING MUDAH DAN JELAS UNTUK MERAWAT KANSER. OLEH ITU, PENCEGAHAN ADALAH PILIHAN YANG LEBIH BAIK. DI DALAM SETIAP TUBUH BADAN MANUSIA INI TELAH ADA SEL-SEL KANSER IAITU YANG AKTIF DAN TIDAK AKTIF. BAGI YANG MEMPUNYAI SEL-SEL KANSER YANG AKTIF MAKA MEREKA AKAN MENGHIDAP PENYAKIT KANSER. KEAFTIFAN SESUATU SEL-SEL KANSER TERSEBUT BERGANTUNG KEPADA KEKUATAN SISTEM IMUNITI TUBUH BADAN MASING-MASING. DENGAN YANG DEMIKIAN, CARA YANG TERBAIK UNTUK PENCEGAHAN KANSER IALAH DENGAN MEMBINA SISTEM IMUNITI TIBUH BADAN YANG LEBIH KUAT. MINYAK KELAPA DARA ADALAH CARA SANGAT IDEAL UNTUK MENGUATKAN SISTEM IMUNITI TUBUH BADAN.
 3. HEPATITIS/HATI – HATI ADALAH SALAH SATU ORGAN YANG SANGAT PENTING DI DALAM TUBUH BADAN KITA. HATI MENAPIS SEGALA TOKSIK-TOKSIK, MEMBINA PROTEIN DAN LEMAK, MENJANA DAN MENGASINGKAN HORMON, MENYIMPAN VITAMIN DAN MINERAL, MENGELUARKAN HEMPEDU YANG DIPERLUKAN UNTUK PENCERNAAN DAN PELBAGAI LAGI FINGSI LAGI YANG SANGAT PENTING UNTUK MENGEKALKAN KESIHATAN YANG BAIK. HEPATITIS C SANGAT MERBAHAYA DAN BOLEH MEMBAWA MAUT. PARA PENYELIDIK TELAH MENDAPATI BAHAWA MINYAK KELAPA DARA ADALAH SANGAT BERMANFAAT UNTUK KESIHATAN HATI. RANTAIAN ASID LEMAK DI DALAM MINYAK KELAPA DARA AKAN TERSERAP TERUS KE HATI DARIPADA PENCERNAAN. ANTI BAKTERIA DARIPADA ASID LEMAK TERSEBUT BUKAN SAHAJA AKAN MEMBERSIHKAN HATI DARIPADA MIKRO ORGANISMA YANG MEMBINASAKAN TETAPI JUGA MELINDUNGINYA DARIPADA TINDAKAN-TINDAKAN RADIKAL BEBAS.
 4. OSTEOPOROSIS – IA TERJADI APABILA TULANG-TULANG MENJADI SEMAKIN RAPUH DAN MUDAH PATAH. PENYAKIT INI TIDAK MEMBERIKAN RASA SAKIT KEPADA PENGHIDAPNYA DAN IA JUGA HANYA BOLEH DIKESAN DENGAN PERALATAN PERUBATAN YANG MODEN ITU PUN SEMASA BERLAKUNYA KEPATAHAN TULANG. OSTEOPOROSIS BOLEH DIELAKKAN. BAGI MENJAGA TULANG KITA AGAR SENTIASA SIHAT DAN KUAT, NUTRIEN YANG MENCUKUPI HENDAKLAH DISERAP OLEH TUBUH BADAN KITA. RANTAIAN ASID-ASID LEMAK DI DALAM MINYAK KELAPA DARA MEMBANTU TUBUH DI DALAM PROSES PENYERAPAN TERSEBUT. INI KERANA IA MENINGKATKAN DAYA PENYERAPAN TUBUH UNTUK MENYERAP KALSIUM DAN MAGNESIUM, DUA ELEMEN PENTING UNTUK KESIHATAN TULANG. UJIAN KEPADATAN TULANG MENUNJUKKAN BAHAWA MINYAK KELAPA DARA MEMBANTU MENGEKANG MASALAH OSTEOPOROSIS UNTUK SEMUA PERINGKAT UMUR.
 5. KENCING MANIS (DIABETIS) – PENYAKIT YANG BEGITU BIASA TERJADI TERUTAMANYA DI MALAYSIA. DARIPADA KENCING MANIS, IA AKAN MELARAT KE BUAH PINGGANG, LEMAH JANTUNG, TEKANAN DARAH TINGGI, STROK, KATARAK, KEROSAKAN SARAF, HILANG PENGLIHATAN DAN PENDENGARAN DAN SETERUSNYA KEMATIAN. KEBANYAKAN PENGHIDAP KENCING MANIS ADALAH OBES ATAU TERLEBIH BERAT BADAN. DI DALAM KEADAAN INI, DOKTOR PERUBATAN AKAN MENASIHATKAN MEREKA AGAR MENGAMALKAN DIET KURANG LEMAK, TINGGI KARBOHIDRAT UNTUK MENGAWAL PENYAKIT KENCING MANIS TERSEBUT. MINYAK KELAPA DARA, WALAUPUN MENGANDUNGI LEMAK TETAPI KURANG KALORI BERBANDING DENGAN LEMAK-LEMAK YANG LAIN DAN IA TIDAK AKAN MENGAKIBATKAN PERTAMBAHAN BERAT BADAN. PENGGUNAAN MINYAK KELAPA DARA SAMA SEPERTI PENGAMBILAN PROTEIN TANPA MENINGGALKAN AKIBAT BURUK. MINYAK KELAPA DARA ADALAH PENYEMBUH ALAMI DI MANA IA TIDAK TINGGAL DI DALAM DARAH SEPERTI MANA LEMAK-LEMAK YANG LAIN TETAPI IA TERUS MASUK KE HATI DI MANA IA BERTUKAR KEPADA BENTUK TENAGA.
 6. KEGEMUKAN (OBESITI) – MINYAK KELAPA DARA ADALAH PEMAKANAN BERKHASIAT YANG BOLEH MEMBANTU MENURUNKAN BERAT BADAN. PENYELIDIKAN MENUNJUKKAN BAHAWA MINYAK KELAPA DARA MENGANDUNGI RENDAH KALORI BERBANDING DENGAN LEMAK-LEMAK YANG LAIN. MINYAK KELAPA DARA TIDAK AKAN MENYEBABKAN BERAT BADAN NAIK MALAHAN IA AKAN PECAH DENGAN LEBIH CEPAT DAN PANTAS UNTUK BERTUKAR KE BENTUK TENAGA. MINYAK KELAPA DARA TIDAK SEKALI-KALI AKAN MENJADI LEMAK DI DALAM SALURAN DARAH BAHKAN IA AKAN TERUS MASUK KE DALAM ORGAN HATI UNTUK DIPROSES DAN DISALURKAN KE SELURUH TUBUH BADAN.
 7. PENGGUNAAN DI DALAM KOSMETIK (PENJAGAAN KULIT & RAMBUT) – MINYAK KELAPA DARA MEMBANTU MELEMBUTKAN KULIT DAN MELINDUNGINYA DARIPADA ROSAK DAN MENJADIKAN KULIT KELIHATAN MUDA DAN SIHAT. IA TELAH TERBUKTI DAPAT MELINDUNGI KULIT DARIPADA ROSAK AKIBAT RADIKAL BEBAS SEPERTI PENCEMARAN UDARA, MENGHILANGKAN TANDA-TANDA PENUAAN DAN SEBAGAINYA. TISU-TISU KULIT AKAN MENJADI LEBIH SIHAT DAN KUAT, KULIT MENJADI TEGANG DAN HANYA MENUNJUKKAN KEDUTAN PALING MINIMA. MINYAK KELAPA DARA JUGA BOLEH DIGUNAKAN SEBAGAI MINYAK RAMBUT. IA SESUAI UNTUK SEMUA PERINGKAT UMUR. MINERAL-MINERAL YANG TERDAPAT DI DALAM MINYAK KELAPA DARA MENJAMIN RAMBUR MENJADI KUAT, SUBUR DAN BERSINAR SERTA MELINDUNGI RAMBUT DARIPADA KESAN-KESAN PENUAAN.

FAKTA MENARIK BERKENAAN MINYAK KELAPA DARA:

 • MINYAK KELAPA DARA TIDAK MERBAHAYA. IA MERUPAKAN KANDUNGAN UTAMA DI DALAM SUSU FORMULA BAYI SERTA PRODUK-PRODUK KESIHATAN YANG LAIN. IA JUGA DIGUNAKAN DI DALAM MAKANAN UNTUK MENGELAKKAN MAKANAN TERSEBUT DARIPADA CEPAT ROSAK. DI HOSPITAL, IA DIGUNAKAN SEBAGAI PEMAKANAN MELALUI TIUB DAN SALUR IV.
 • MINYAK KELAPA DARA MENGANDUNGI NILAI-NILAI NUTRISI DAN PERUBATAN YANG TINGGI. BAHAN-BAHAN YANG TERDAPAT DI DALAM MINYAK KELAPA DARA BUKAN SAHAJA DAPAT MELINDUNGI TUBUH DARIPADA ORGANISMA-ORGANISMA PENYEBAB PENYAKIT TETAPI JUGA BERKESAN UNTUK MERAWAT DAN MEMULIHKAN.
 • WALAUPUN MINYAK KELAPA DARA MENGANDUNGI LEMAK-LEMAK TEPU TETAPI BUKAN SEMUA LEMAK TEPU MERBAHAYA. LEMAK TEPU DI DALAM MINYAK KELAPA DARA ADALAH BERBEZA DARIPADA LEMAK YANG DIDAPATI DI DALAM HAIWAN. LEMAK HAIWAN MENGANDUNGI TAHAP KOLESTROL YANG TINGGI BERBANDING DENGAN MINYAK KELAPA DARA DARIPADA SUMBER TUMBUHAN YANG MENGANDUNGI KOLESTROL PALING MINIMA.
 • DARIPADA SEMUA MINYAK TUMBUHAN ATAU SAYURAN YANG ADA, MINYAK KELAPA DARA MENGANDUNGI PALING KURANG KOLESTROL. BANYAK KAJIAN-KAJIAN MEMBUKTIKAN BAHAWA PENGAMBILAN MINYAK KELAPA DARA TIDAK LANGSUNG MENINGKATKAN TAHAP KOLESTROL DALAM DARAH.
 • MINYAK KELAPA DARA MEMBANTU MENGHALANG PENYAKIT JANTUNG KERANA IA MENGANDUNGI ANTI VIRUS DAN ANTI BAKTERIA. ORANG-ORANG YANG SENTIASA MENGAMBIL MINYAK KELAPA DARA SEBAGAI DIET HARIANNYA (SEPERTI PENDUDUK-PENDUDUK DI WILAYAH POLYNESIA, SRI LANKA, FILIPINA) MEMPUNYAI PALING KURANG MENGALAMI PENYAKIT JANTUNG KORONARI KERANA TAHAP KOLESTROL YANG SANGAT RENDAH ATAU HAMPIR TIADA. MINYAK KELAPA DARA SANGAT BAIK UNTUK KESIHATAN JANTUNG.
 • MINYAK KELAPA DARA MEMBANTU MENGURANGKAN BERAT BADAN. IA MENGANDUNGI RENDAH KALORI BERBANDING DENGAN LEMAK YANG LAIN TETAPI SEBALIKNYA MENGANDUNGI KARBOHIDRAT DAN PROTEIN YANG TINGGI. KARBOHIDRAT DAN PROTEIN AKAN MENGURANGKAN RASA LAPAR. IA JUGA MEMPERCEPATKAN METABOLISMA.

FAKTA-FAKTA NUTRISI COCOS HAVANA (MINYAK KELAPA DARA) HPA:

SAIZ HIDANGAN: SATU SUDU TEH (15ML)
JUMLAH HIDANGAN: 17
AMAUN SATU HIDANGAN: 105 KALORI, 105 LEMAK KALORI

JUMLAH LEMAK – 14GM (22%)
LAURIC ACID – 50-55%
CAPRIC ACID – 4.4%
CAPRYLIC ACID – 4.2%
MYRISTIC ACID – 19.8%
PALMTIC ACID – 8.0%
STEARIC ACID – 3.0%
OLEIC ACID – 4.1%
LINOLENIC ACID – 0.7%
POLYUNSATURATED – 2%
MONOUNSATURATED – 6%
CHOLESTROL – 0%
SODIUM – 0%
TOTAL CARBOHYDRATE – 0%
PROTEIN – 0%

PERCENTAGE DAILY VALUES ARE BASED ON 2000 CALORIES DIET

KOMPOSISI: 250ML

HARGA PENGEDAR HPA
SEMENANJUNG MALAYSIA: RM65.00
SABAH & SARAWAK: RM69.00

HARGA PENGGUNA
SEMENANJUNG MALAYSIA: RM79.90
SABAH & SARAWAK: RM84.90

NILAI MATA (NM): 10

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s